Erdoğan, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Reşid ve Başbakan Sudani ile görüştü

Pt, 22/04/2024 - 18:43

Erdoğan yönetiminin 13 yıl sonra gerçekleştirildiği Irak ziyaretinde, Kalkınma Yolu projesine imza atıldı.

Welayet News  - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalabalık bir bakan heyetiyle Irak’a yaptığı ziyarette, Kalkınma Yolu projesine imza atıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl sonra Bağdat’a gitti. Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.

ERDOĞAN, REŞİD İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan daha sonra Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Bağdat Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Erdoğan ile Reşid'i görüşmesine dair açıklamada ikili ilişkilerin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının, bölgesel meselelerin ve Türkiye'nin PKK ile ilgili Irak'tan beklentilerinin ele alındığı belirtildi.

Erdoğan, ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile de baş başa görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da aralarında olduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

KALKINMA YOLU PROJESİ İMZALANDI

Görüşmede Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar masaya yatırıldı. Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. Kalkınma Yolunun, Basra Körfezi’ni Irak’ın Necef ve Musul kentleri üzerinden kara ve tren yoluyla Şırnak Ovaköy sınırına bağlaması planlanıyor.

Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "(Irak'ı) Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum. Sayın Başbakanla (Sudani) birlikte altına imza attığımız ortak işbirliği için stratejik çerçeve anlaşması, sağlam bir yol haritasını teşkil ediyor. "(Reşid ve Sudani ile görüşmeleri) Güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği en önemli gündem maddelerimizden birini oluşturdu. PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Mevkidaşlarımla İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulmün bölgemize etkilerini ele aldık atabileceğimiz müşterek adımlar hakkında istişarede bulunduk. (İran-İsrail) İlgili tüm taraflara, gerilimi tırmandırıcı adımlardan kaçınmaları telkinimi tekrar hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

Irak Başbakanı Sudani de "Türkiye ve Irak'ın istikrarını sağlayacak güvenlik işbirliğinde mutabık kaldık. Irak ve Türkiye'nin güvenliği bölünmez bir bütündür" dedi.

Erdoğan’ın Irak’ın başkenti Bağdat’tan sonraki adresi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (IKBY) başkenti Erbil olacak.

BARZANİ: ÖNEMLİ KONULARI ELE ALACAĞIZ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani de X sosyal medya hesabından Erdoğan’ın Irak ziyaretine ilişkin Türkçe açıklamada bulundu. Barzani, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ve Erbil'e yaptığı tarihi ziyaret, bölgede hassas bir döneme denk geliyor" diyen Barzani devamında şu ifadelere yer verdi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Barış, istikrar, ekonomik kalkınma gibi önemli konuları ele alacağız."

Erdoğan, son Bağdat ziyaretini Başbakan sıfatıyla 2012’de gerçekleştirmişti.

Irak ziyaretinin gündeminde kalkınma yolu projesi, su kaynaklarının güneye nakli, başta enerji olmak üzere ticari anlaşmalar, PKK’ye karşı ortak harekat merkezinin kurulması gibi ana başlıklar bulunuyor. Erdoğan’ın Irak ziyareti kapsamında iş forumu da düzenlenecek. Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar ele alınacak. İki ülke arasında ticaret hacminin kalkınma yolu projesinin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. Irak merkezi hükümetinin geçen ay PKK’yi "yasaklı örgüt" ilan etmesinin ardından gözler bu ziyaretin ardından ortak harekat merkezinin kurulup kurulmayacağında



Yeni yorum ekle